PENGARUH PUDING KACANG HIJAU TERHADAP KADAR HEMOGLOBIN IBU HAMIL DENGAN ANEMIA

Dennti Kurniasih, Utari Yunie Atrie, Devy Kurniawati

Abstract

This study was conducted to determine the effect of green bean pudding on the increase of pregnant
women's hemoglobin level in Puskesmas Batu X Tanjungpinang working area. The method used is quasi
experiment design with pretest and posttest with control group design. The population was pregnant
women in the work area of Batu X Puskesmas in the last three months which amounted to 207 and
obtained the number of samples of 34 pregnant women divided into 2 groups, 17 experimental groups
and 17 control groups. The study started from February to March 2017. Data analysis with Paired
Sample T-Test . The results showed that there was an effect of green bean pudding on maternal
hemoglobin content with p value 0.000. From the results of the study expected nurses can improve
health services, especially for anemia in pregnant women by providing health education to pregnant
women about the benefits of green bean extract as a food ingredient that can increase maternal
hemoglobin levels and prevent anemia.

 

ABSTRAK

 

Penelitian ini dilakukan untuk mengetahui pengaruh pemberian puding kacang hijau terhadap
peningkatan kadar Hb ibu hamil di wilayah kerja Puskesmas Batu X Tanjungpinang. Metode yang
digunakan adalah quasi eksperiment design dengan rancangan pretest and posttest with control group.
Populasi adalah ibu hamil di wilayah kerja Puskesmas Batu X dalam tiga bulan terakhir yang berjumlah
207 dan didapatkan jumlah sampel sebanyak 34 ibu hamil yang dibagi menjadi 2 kelompok yaitu 17
kelompok eksperimen dan 17 kelompok kontrol. Penelitian dimulai bulan Februari sampai Maret 2017.
Analisis data dengan Paired Sample T-Test. Hasil penelitian menunjukkan bahwa ada pengaruh
pemberian puding kacang hijau terhadap kadar Hemoglobin ibu hamil dengan p value 0,000. Dari hasil
penelitian yang diharapkan perawat dapat memperbaiki pelayanan kesehatan terutama untuk anemia
pada ibu hamil dengan memberikan pendidikan kesehatan kepada ibu hamil tentang manfaat ekstrak
kacang hijau sebagai bahan makanan yang dapat meningkatkan kadar hemoglobin ibu dan mencegah
anemia.

Keywords

anemia pregnancy; hemoglobin; green bean pudding; anemia kehamilan; hemoglobin; puding kacang hijau

Full Text:

PDF
Copyright (c) 2019 JURNAL KEPERAWATAN
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.